LOGOWANIE
Twój login: Twoje hasło:
TOWARY W/G HS*
*)
UE Wspólna Taryfa Celna 2019
EU Common Customs Tariff 2019
UE Tarif Douanier Commun 2019
EU Gemeinsamen Zolltarif 2019
Strona główna » Aktualności » Nowy hit eksportowy - polska wieprzowina - mniej 40% kalorii - mniej tłuszczu

Nowy hit eksportowy - polska wieprzowina - mniej 40% kalorii - mniej tłuszczu

2015-01-23 13:15:25

Nowy hit eksportowy

Polscy naukowcy z SGGW oraz PAN w Jastrzębcu wynaleźli technologię produkcji zdrowej wieprzowiny. Dzięki ich wynalazkowi mięso oraz przetwory wieprzowe mogą mieć nawet o 40% mniej kalorii oraz mniej tłuszczu, za to są bogate w antyoksydanty.

Innowacyjna technologia została nagrodzona medalami na Targach Wynalazczości, Badań Naukowych i Nowych Technik BRUSSELS INNOVA. Jak zapewniają autorzy pomysłu, prozdrowotna wieprzowina może niebawem stać się polskim hitem eksportowym, tym bardziej, że naukowcy chcą bezpłatnie udostępnić technologię rolnikom w Polsce. (www.ighz.edu.pl)